lørdag den 1. marts 2014

Tættere på kenyansk kultur.

Her i Kenya har de i lidt andet udvalg i litteratur end vi er vant til fra Danmark.

Bestillinger modtages ikke.
I sidste uge var vi på Mother Child Health Clinic, som er en slags ambulatoriefunktion. Her er der vejledning af gravide, vaccination af børn samt kontrol af vækstkurver, præventionsklinik og HIV konsultation – hver funktion har sit eget rum. De fleste dage blev brugt på vejledning af den gravide samt vurdering af hvor langt i graviditeten kvinden var, vurdering af fosterets størrelse, placering og hjertelyd. Fødselsforberedelse består meget af information om praktiske ting. Da de fleste kvinder har langt til hospitalet vejledes de om ting, de skal have med i tasken samt hvilken person der skal følge med dem, i tilfælde af at de ikke når frem til hospitalet inden barnet kommer. Staten betaler hospitalet for fødsler og efterfødselspleje samt at børn bliver vaccineret, men ellers skal Kenyanerne selv betale for at komme på hospitalet.

Pristavle på Mother Child Health Clinic.
Allerede da vi kom lovede vi Mamma Rose, at vi en dag ville lave dansk mad til familien, vi havde dog ikke regnet med at vi skulle lave frikadeller og gulerodssalat til 11 personer. Men glade blev de, og de synes det smagte herligt! Der var rigeligt kød, hvilket er lidt en luksus her. 

Rikke i fuld gang med frikadellestegning på en chiko.
Sidste weekend bød på en tur til Nairobi. Første stop var et girafcenter, hvor de arbejder mod udryddelsen af Rothschild's giraffen. Næste stop var Karen Blixens hus. Det var rigtigt spændende, at høre hendes historie og se hvor hun boede mens hun var i Kenya. Et rigtigt flot hus og en utrolig smuk have. Måske man skulle få læst "Den afrikanske farm". Om eftermiddagen var så vi Bomas of Kenya, som er et kulturcenter. Her var et par forskellige landsbyer opstillet som de så ud, og nogle stadig ser ud, rundt i de forskellige stammer i Kenya. Kenya består af 42 forskellige stammer.

Karen Blixens hus.
Maria fløj hurtigt hen til Unmarried Son's Hut!
Da pigerne blev turistattraktion for en klasse på udflugt.
I denne uge har vi været på gynækologisk sengeafdeling. Aldrig før har vi lavet så lidt. Her er 15 senge, men af og til op til 30 patienter. Største delen af kvinderne var indlagt på grund af truende abort eller igangværende abort, hvorimod der i Danmark er flest indlagt til operation for fjernelse af livmoderen eller cyster. Da der ikke var meget at hjælpe patienterne med - udover en lille smule medicingivning, deltog vi i vask af senge og rengøring af undersøgelses/operations rum. Det blev til mere sjov end man måske kunne forestille sig - med numsedans og det hele. Sengevask vil sige at sengenes madras vaskes af, og der efterfølgende lægges det samme betræk på igen.

Rikke er flad af grin over sengevask.
Undersøgelses rum, som også bruges til mindre operationer. 
I denne uge har vi desuden skrevet vores eksamensopgave. Det kan godt blive lidt tørt engang i mellem, så overspringshandlingen var at gå en tur til de bitte små butikker for enden af vejen efter chokolade og sodavand. De var ikke helt vant til tossede danskere, som gerne ville have KOLD sodavand. På vej tilbage kom en matatu kørende og i farten blev en kæmpe klase bananer rakt ud af vinduet ud til en mand som stod ved vejkanten.
Overspringshandling.
Denne uge hos familien har været særligt begivenhedsrig. Vi skulle prøve at lave dansk te, åbenbart meget anderledes fra kenyansk, da vandet ikke skal koge med teen i. Vi har lært at lave både ugali og chapati, to traditionelle kenyanske retter. Ugali behøver vi ikke prøve igen. Vi har malket en ko, dog ikke i ret lang tid, da Mamma Rose synes vi var ALT for langsomme. Og hvis nogen skulle få lyst til at udfordre os i UNO, vil jeg bare sige at I får tæsk. Vi har nemlig spillet hver dag i flere timer med familien - så vi er i træning!
At lave dansk te, kan godt vise sig svære end forestillet!
Jeg laver chapati - en typisk kenyansk madpandekage.
Jeg malker en ko.
"Go back cow" - men det ville den ikke! Dumme ko!
Fjol med de skønne unger!

1 kommentar:

  1. Godt at se I oplever så meget! Og smart sengevask... Not.

    SvarSlet